Ruimtelijk kwaliteitskader dijkverbeteringen

Buro LinO en RethinkLandscape werken regelmatig samen aan de ruimtelijke kwaliteit van dijkverbeteringen.

In het kader van de hoogwaterveiligheid en de klimaatverandering zijn er heel wat rivier- en polderdijken in West-Nederland die versterkt moeten worden. Zo’n dijkversterking, of dijkverbetering, kan behoorlijk veel invloed op het landschap hebben. Daarom vragen onze opdrachtgevers om een helder kader, zodat de nieuwe dijk ook landschappelijk en cultuurhistorisch zo optimaal mogelijk in het landschap op kan gaan.

Elk ruimtelijk kwaliteitskader is anders. Daarom stemmen we ons werk en de methodiek af op  landschap, cultuurhistorie en (technische) randvoorwaarden. In vrijwel alle gezamenlijke projecten werken we hecht samen in integrale teams. We voeren daarbij vaak ook overleg met omwonenden en/of andere belanghebbenden, zodat ook deze stem op een goede manier in het ruimtelijk kwaliteitskader verwerkt kan worden.

Beeld Dijk Zeevang
Zeevang - landschap

Ruimtelijk kwaliteitskader dijkverbetering Zeevang

De polder Zeevang is een historisch veeneiland in een dynamische omgeving, ontgonnen vanaf de 10e eeuw. Bijzonder is de herkenbaarheid van zeker drie perioden: de middeleeuwse structuur van het landschap, de trekvaart en hoofdweg van de zestiende- en zeventiende eeuw, en de Stelling van Amsterdam in de negentiende eeuw. 

Ons advies in het ruimtelijk kwaliteitskader werkten we uit in twee delen. In de eerste fase onderzochten we de polder als geheel. Vanuit de historische en landschappelijke waarden bekeken we daarbij niet alleen de consequenties en de ruimtelijke betekenis van de eerstvolgende dijkverbetering. Ook de ruimtelijke consequenties van mogelijke toekomstige veranderingen aan de dijk en haar directe omgeving hebben we vermeld. Deze opzet is geheel in overeenstemming met het kader van Ruimtelijke Ordenen met water. 

In de tweede fase zoomden we in op de deelgebieden binnen het dijktraject. Het resultaat is een rapport met adviezen en  uitgangspunten voor een goede landschappelijke inpassing in woord en beeld per deelgebied. Het rapport bevat ook gedetailleerdere adviezen voor een aantal maatwerklocaties.   

Principe Schinkelpolder
Principe Schinkelpolder1

Ruimtelijk kwaliteitskader voor de Hoge Dijk en de Schinkelpolder in Aalsmeer

In opdracht van het Hoogheemraadschap Rijnland hebben we een Ruimtelijk Kwaliteitskader opgesteld voor de Hoge Dijk in Aalsmeer.

Een project waarin communicatie een belangrijk element was. Daarom verwerkten we ook de input en de opmerkingen van de omwonenden tijdens inspraakavonden in het rapport en, waar mogelijk, in ons advies voor landschappelijke inpassing. Voor goed overleg met omwonenden en belanghebbenden hebben we de beelden bij de adviezen voor de inpassing eenvoudig leesbaar gemaakt. Tenslotte hebben we het landschapsplan uitgewerkt tot een gedetailleerd beplantingsplan. 

Het Ruimtelijk Kwaliteitskader voor de aangrenzende Schinkelpolder sluit hierop aan, en bevat gedetailleerde adviezen voor de inpassing in het gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Het bijbehorende beplantingsplan heeft de vorm van een inspiratieboek met ideeën voor beplanting in de vele privétuinen op de dijk.

Dijk in Vreeland
DijkVreelandseweg

Vechtdijken: Nigtevechtseweg en Vreelandseweg

De Vechtdijk bij Vreeland en Loenen is smal, en ligt ongeveer 1,5 meter hoger dan het achterland. Deze dijk ligt in een bijzonder geliefd en fraai landschap met een hoge dichtheid aan monumenten, buitenplaatsen en monumentale bomen. Kenmerkend is ook de grote afwisseling in ligging en profiel van de dijk.

Onze opdracht was dan ook om de ruimtelijke kwaliteit integraal te beschrijven, met veel aandacht voor archeologie, cultuurhistorie en de vele bomen. We hebben een set waardenkaarten gemaakt die in één overzicht alle belangrijke waarden aangeven voor verder gebruik bij de dijkverbetering. Dit is aangevuld met een beschrijving en waardering van verschillende dijkprofielen en hun kenmerken.

Voor de rapportage is veelvuldig overlegd met de opdrachtgever.

Voor het archeologisch onderzoek is samengewerkt met RAAP, voor het bomenonderzoek met Tree-O-Logic.

 

Cluster kerk Rijpwetering

Ruimtelijk kwaliteitskader dijkverbetering DAHB polder  

In opdracht van het Hoogheemraadschap Rijnland maakten we een Ruimtelijk Kwaliteitskader voor de versterking van de kade van de Drooggemaakte Akkersloot-, Hertogs-, en Blijverpolder in de kern van Rijpwetering. We hebben veel aandacht besteed aan een goede inpassing van monumenten en bijzondere beplanting. Dit zowel tijdens de integrale samenwerkingssessies als in de eindrapportage.